Jag är glad, stolt och våren är på väg

Nya dentallaboratorier sätts upp, tandtekniker har jobb och centralt i Sverige tror jag lönerna har hoppat upp ett snäpp, då blir jag glad. Stick i stäv med farhågor om att teknikutvecklingen i vår fina bransch skulle göra att folk blev av med jobben, så har det omvända hänt.
Vi är viktiga i vården kring patienten, utan oss blir det inga tänder, inte som är värda namnet i alla fall.
Vi står starkare än någonsin i förbundet tack vare att rätt arbete pågår och vår tidning har bara blivit bättre och bättre.
Vi blir mer och mer tongivande i FEPPD (det europeiska tandteknikerförbundet) och jag tror inte att jag överdriver om jag säger att vi har ett förbund som står sig riktigt bra i jämförelse med de europeiska förbunden.
Det är ju helt sjukt vad bra allt är.

Men, det finns alltid ett eller två men, och här kommer de.
Du som läser det här och inte är medlem i din branschförening tycker jag är en lite knasig individ. Du väljer att inte ha en tidning hem som din familj, bekanta och vänner kan ta del av och förstå lite bättre vem du är och vad du gör.
Tidningen ger dig en identitet det förstår du väl, satsa på dig själv och ge dig själv lite boost, det kostar några få hundralappar per år. Som tandtekniker levererar du en mycket viktig produkt till medborgarna i det svenska samhället.
Produkten sitter mitt i ansiktet och ger människan personlighet, självkänsla och ett leende och ett leende vet vi alla vad det kan föra med sig.
Jag kan inte låta bli att min vana trogen i detta sammanhang påtala att produkten jag pratar om dessutom är sjukt billig och i allmänhet av en mycket hög kvalité.
Hörru! Kom igen och satsa på dig själv genom att satsa på din bransch-förening och du kommer inte ångra dig.
Vi måste bli fler och om vi blir det törs jag lova att vi alla kommer skörda frukterna.
Som man sår får man skörda!

Det fanns på 1970-talet och bitvis in på 1980-talet en del svenskar som emigrerade med sitt yrke och sitt kunnande. De hamnade bland annat i Kanada, USA och Australien. Kanske till och med på än mer udda ställen som jag inte känner till.
Svenskar var eftertraktade som arbetskraft i vår bransch och det finns nog en del tekniker, i min årgång i alla fall, som känner till någon som drog iväg.
En del kom tillbaka till Sverige och andra inte.
Det skulle kunna bli en trend i dag igen, med den utbildning vi nu har i Umeå. Det är den modernaste utbildningen i Europa och ännu en gång är Sverige en stark nation i andras ögon. Det är, och kommer att fortsätta vara, en stor efterfrågan på nyutbildade. Framför allt de som är inne på produktion med digitala arbetsflöden.
Branschen, oavsett land eller kontinent, vill och behöver ha, den typen av arbetskraft för att vara attraktiv som leverantör av den specialanpassade medicintekniska produkten som tandteknik är.

Det vi tillverkar är efterfrågat i hela världen redan i dag. Våra tjänster och produkter kommer att regleras och utsättas för omfattande tester och då är det skönt att veta att vi har en riktigt bra produkt och att den kommer att få ett ännu högre värde.

En glad och stolt
Åke Hammarlund

Image