Gott tilltal får gott gensvar

Det är nyttigt att byta jobb, brukar man säga. Och det håller jag onekligen med om. Efter nio år med enskilda vägar och samfällighetsföreningar var det dags att byta till ett nytt medlemsförbund. Mot anatomin och mot Sveriges Tandteknikerförbund.
För ett antal år sedan arbetade jag hos en tandläkare med administration/reception och den älskade sterilen! Får gåshud (i bra bemärkelse) när jag tänker på autoklaven. Älskade att stå och plasta in och placera instrument på brickor. Tänk vilka olika ”läggningar” man kan ha, att man kan ”gå igång” på sånt. Uppläggningen på brickan skulle naturligtvis vara i en viss ordning, och ordning och reda är något som jag uppskattar både i arbetet och privat. Strukturerat och inga ”spretigheter”. Spretigheter gör mig aningen stressad och nästan lite hyperventilerande, fast bara nästan.

Under min tid på tandläkarkliniken kom jag i kontakt med tandtekniker. Där och då förstod jag att det är ni som gör arbetet som patienten glädjs åt dagligen så länge det handlar om implantat av olika slag, vare sig om det syns i spegelbilden eller hjälper till för att anatomin ska fungera i munnen.
När jag berättar att jag arbetar med tandtekniker i dag förvånas jag ibland av hur lite folk känner till vad ni faktiskt gör. Att det är NI som ska ta åt er av äran när folk är nöjda med sina implantat, broar och fasader. Vilka konstnärer ni är. Och visst är det sant, det man brukar säga, att ”ett leende säger mer än tusen ord”. Tänk på hur många leenden ni står för ute i landet. Fantastiskt!

Men vad gör jag på förbundet då? Till att börja med så är det en hel del som påminner om mitt föregående arbete. Koordinator i stort och smått men med ett helt nytt arbetssätt och i en helt ny bransch.
Vad jag lade märke till snabbt var att man jobbade i en mängd olika register och listor. Eftersom jag är typen som gillar ordning och reda, som jag skrev ovan, kom här lite av ett hyperventilerande från min sida då jag förstod att jag hade ett gediget arbete som väntade på att få bättre ordning i en mängd olika register.
Detta har jag under min första tid här på förbundet lagt ner en hel del tid på. Effektivisera genom att ha färre platser att behöva uppdatera adresser och andra nödvändiga uppgifter som vi samlar in från er medlemmar.
Det kändes inte rimligt att man ska behöva uppdatera eller göra ändringar på sju olika platser. Eller hur?
Så det stora arbetet med registervård satte fart. MEN överföringar från ett register till ett annat är allt annat än lätt. Det kan innebära att mängder av små fel händer längs vägen som kan få ganska stora konsekvenser.
Utöver det har det naturligtvis varit mycket annat att sätta sig in i. Hur de olika medlemskapen kan se ut till exempel. För att inte tala om hur lika namn alla labb och leverantörer har. Det har inte varit lätt att hålla isär.
Vi vill att ni medlemmar ska få ta del av all information vi förmedlar. Tycker ni att ni sällan eller kanske till och med aldrig hör något från oss? Då beror det förmodligen på att er mejladress saknas i våra register. Jag har upptäckt att vi i ganska många fall saknar mejladresser till er medlemmar. Hör av er till mig så åtgärdar jag det bums!

Miljö är ständigt ett hett ämne, inte minst med allas vår Greta som reser land och rike runt. Även vi på förbundet strävar mot att bli bättre. Bland annat genom färre utskick postledes.
I vissa fall kommer vi fortsätta behöva skicka brev. Bland annat då vi har extra information som vi vill att ni verkligen läser samt när en signatur från er behövs på olika dokument. Detta fram tills att mejl känns lika naturligt att läsa som ett brev i sin hand. Ibland tar det tid att vänja sig vid nya vanor och framför allt att vänja sig att bli mer digital. Men det kommer.
Återigen till ER tandtekniker. Inte nog med att ni är konstnärligt begåvade. Ni är väldigt trevliga också! Öppna, glada och positiva i samtal jag hittills haft med några av er.
Jag liksom många andra värdesätter social kompetens väldigt högt, högre än mycket annat. När jag arbetade med medlemstidningen på min gamla arbetsplats kom jag i kontakt med en mycket klok dam som brinner för det sociala mötet mellan människor i alla former. Oavsett om mötet sker i det verkliga livet, via telefonsamtal eller via mejl. Hon arbetar som språk- och textrådgivare. Vett och etikett i språket. Kort och gott en Magdalena Ribbing fast kring språk kan man säga. I talesättet ”Gott tilltal får gott gensvar”, som ”min” språkvetare lade ut på Linkedin för inte så länge sedan, ligger det en hel del. Inte sant?

Jag hoppas ni känner en yrkesstolthet och känner en stark gemenskap inte minst genom att tillhöra Sveriges Tandteknikerförbund.
Starka tillsammans − var blir man det bäst om inte genom att gemensamt tillhöra ett förbund? I ett förbund där ni kan vara med och påverka er framtid och ert yrke.
Jag ser fram emot att få fortsätta träffa er på informationsmöten, mässor och Strukturkurser. Struktur som är ett ypperligt system för att ha ordning och reda, och för att kunna följa de nya direktiven som kommer med MDR nästa år. Tänk er att ha allt på ett enda ställe, full kontroll och slippa hyperventilera. Eller visst ja, det där hyperventilerandet, det står för mig.

Ni kanske inte står för just mitt leende när det kommer till gjorda tänder, för än har jag mina egna. Men hörs eller ses vi framöver och kör på det där vänliga goda tilltalet till varandra, ett gott tilltal får gott gensvar, så kan vi väl se till att blända av ett av de där leendena som säger mer än tusen ord till varandra? Allt gott!

Solweig Hultén, Verksamhetskoordinator
Sveriges Tandteknikerförbund

 
Image