Ge mig en puss och en bulle

Min fru Carina och jag skrattade gott när vi läste den där meningen i en kolumn för en massa år sedan. Så välfunnet att det blivit en intern Åkessongrej som vi ofta säger till varandra.
Känner du igen dig? Vem går inte i gång på lite uppskattning och där är vi tandtekniker inget undantag. Vi har bara inte förstått att ta betalt för vårt unika kunnande. Ge oss en liten uppmuntrande ”puss” så går vi igång: Tänk att tandläkaren vill att just jag skall göra! Och sedan, som om det inte vore nog, så får jag en bulle för besväret.
Det är en stor obalans i dentalbranschen och det är ditt och mitt fel att det blivit så här. Under hela nittonhundratalet har tandläkarna haft en sammanhållning som, i stort sett, saknats hos oss tandtekniker.
Både tandläkare och tandtekniker är skickliga specialister på sina områden men en av grupperna glömde att hålla ihop.
Sen behövdes det bara några decennier för att slå fast vem som delar ut ”bulle” och vem som nådigt tar emot.

Nästan varje fredag, när jag sitter där och lyssnar på mina kunders telefonsvarare, blir jag påmind om hur bra det går för dentalbranschen.
”Kliniken är stängd…öppnar igen på måndag…vid akuta besvär hänvisar vi till….”
Var inte bitter och avundsjuk på tandläkarna, utan bli en aktiv del av Tandteknikerförbundet istället.
Du och jag har låtit tandläkarnas del av ”kakan” växa genom åren. Hur många av oss kan ”göra helg” på torsdag eftermiddag!
Och du, det är vårt eget fel för vi har väntat alldeles för länge med att skapa ett förbund som kan matcha tandläkarnas motsvarigheter.
Välkommen att smygläsa vår tidning
Tidningen du bläddrar i just nu är vårt försök att nå dig som arbetar med tandteknik. Tandtekniska biträden, laboratorieägare, tekniker och studenter.
Varje år ser vi till att detta nummer av Tandteknikern skickas till alla vi kan hitta, som arbetar på ett svenskt tandlabb. Hur lätt tror du att det är att hitta dig? Inte särskilt enkelt faktiskt.
Så det enklaste är kanske att du som tycker om svensk tandteknik söker dig till oss. Efter många år av smygläsning av Tandteknikern i fikarummet på labben där jag jobbade var det precis vad jag gjorde och det har jag inte ångrat.
Jag tycker att du skall ta en ordentlig titt på ditt yrkesförbund – Sveriges Tandteknikerförbund. Jag törs säga att vi aldrig varit en starkare maktfaktor än under de senaste åren. Myndigheter och tandläkarbranschen kommer till oss och lyssnar på vad vi har att säga. Men det finns ett stort problem och du sitter på lösningen.

Kliv fram och gå med. Styrkan i förbundet sitter i att du som är medlem ser till att de viktigaste och mest angelägna frågorna prioriteras.
Du som tycker att det är någon annans problem att jobba för tandteknikerna i Sverige behöver tänka om, som jag gjorde 2003. Tandläkarna i Sverige har ett stort försprång på detta område.
Varje år möter vi alla blivande tandtekniker när vi besöker högskolorna. Många av dem har varit ute på praktik på labb men har trots det väldigt vaga begrepp om vad Tandteknikerförbundet är för något.
En del tror att det är facket som kommit på besök! Vad pratar ni egentligen om med era praktikanter i fikarummet? Det är ju vi erfarna tandtekniker som kan se till att dessa nya känner stolthet över sitt yrkesval och tar en aktiv del i försvaret av vår lilla yrkeskår.
Sveriges Tandteknikerförbund är till för alla som har tänkt tillbringa sitt yrkesliv på ett tandtekniskt laboratorium.

Jag har alltid varit med i facket.
Man vill ju få sin rättvisa del av kakan som anställd. Där börjar och slutar fackets viktiga jobb. Men hur stor är den tandtekniska kakan egentligen? Det finns bara en förening som ständigt bevakar den frågan.
Sveriges Tandteknikerförbunds jobb är att se till att tandteknikernas del av kakan är av en rimlig och rättvis storlek. Om den föreningen får vara stark så blir det roligare att vara tandtekniker även i fortsättningen.

Torbjörn Åkesson, delägare till Torbjörns Team och ledamot av Sveriges Tandteknikerförbund