Image
Image
Image

I pandemins spår

Del 1 – 17 mars
I dag, den 17 mars, då jag börjar att skriva denna ledare, så har jag, Solan och Björn haft vårt veckomöte.
På dessa möten, som vi alltid har på tisdagar, går vi igenom vad vi har gjort och vad vi ska göra framöver. Detta möte höll vi på distans med Microsoft Teams.
Känns lite konstigt att inte sitta bredvid varandra och prata som vanligt, över en kopp kaffe och höra resten av Näringspunktens hyresgäster i bakgrunden. Vi valde tidigt att arbeta hemma då möjligheter till detta finns.
En ny skärm och skrivare har köpts in, så att vi alla tre har de dataförnödenheter som krävs. Redan nu, efter en vecka hemma, saknar jag stort den sociala delen av att träffas.
Betydelsen av att vara tillsammans på arbetsplatsen kan lätt glömmas bort. Uttrycket jobba hemma kan uppfattas som någon form av lyx, men oftast blir dagstimmarna längre och effektivare.
Man går inte ut för en timmes lunchrast utan sitter och spiller hårdbröd och ost över tangenterna, och svarar i telefon även om man råkar vara på toaletten. Effektivt ska det vara.

De samtal vi har haft under de senaste veckorna har givetvis handlat om Corona, covid-19-viruset. Vad händer och vad kommer att hända? Gymnasie- och högskolorna stänger i morgon på obestämd tid.
Ni på labb har som jag förstår det en hel del arbeten att göra, men hur kommer det att se ut om några veckor?
Jag känner med er då jag själv är tandtekniker och har drivit egen verksamhet i 27 år, med uppgångar och nedgångar. Dessa har man själv inte kunnat påverka fullt ut, men på något vis fungerade det. Jag hoppas att det kommer att lösa sig för er inom en nära framtid och att företagen kommer att ha fullt upp när allt är som vanligt igen.
Laboratorieägare kan ju inte be anställda att arbeta hemma, eller kan ni det? I viss mån går det möjligtvis i dag, men hur blir det i framtiden. Kommer det att se annorlunda ut? Kan man investera i ny teknik så att delar av personalen kan arbeta framför datorn hemma?
En stor del av vårt arbete efter årsskiftet har handlat om att arrangera möten, föreläsningar och Strukturkurser. Nu den senaste veckan har arbetet i huvudsak varit att ställa in dem. Vi har inte varit ensamma om det, referensgruppens möte om jämlik tandhälsa och privattandläkardagen är bara två exempel.
Vilka förutsättningar har vi att vara till för er? Vi ställer in, men vi ställer också om. Vi har tyvärr fått skjuta på Strukturkurserna, men börjar nu att erbjuda dessa till en något lägre kostnad på distans. Förhoppningen är dock att vi snart kan köra på som vanligt med kurser och träffar.

Del 2 – 31 mars
Sitter fortfarande hemma och jobbar. För ett par veckor sedan fanns det fortfarande en del arbeten på labb. Nu ringer och mejlar många av er om att det har sinat betydligt, och många frågor blir det om permitteringar, varsel och annat som vi inte tidigare har haft mycket av.
Tragikomiskt blir det när, mitt uppe i detta, Region Skåne har en upphandling som de inte vill skjuta på, inte ens i dessa dagar.
I dag tar Folktandvården bara in akuta fall och privattandläkarna inga över 70 år, Praktikertjänst har korttidspermitterat 3 200 personer.
Det verkar som de flesta av er försöker att hitta lösningar och hjälp. Krispaketen kommer tätt nu och ingen vet hur det kommer att sluta och inte heller när.
Förbundet har valt att inte spekulera eller att komma med egna rekommendationer utan enbart informerat om vad myndigheterna upplyser om, många texter blir det och många nyhetsbrev har vi levererat.

Jag får många samtal om Struktur just nu. Det är förståeligt då jag märker att många under denna tid arbetar med Struktur.
Nu finns faktiskt tid för det och stressfaktorn är kanske något lägre. Förmodligen gäller dock inte detsamma när det handlar om ekonomin.
Jag hoppas vid gud att ni alla kommer ur detta på bästa möjliga sätt. Alla kommer att behövas framöver.
Vi har börjat med cyber-AW, främst för att det finns ett stort behov av att prata med kollegor om den uppkomna situationen.
Riktigt roligt och det fungerar också. Vi var ett tiotal personer första gången och vi efterfrågar fler deltagare.
Måndagen den 6 april har jag bjudit in företrädare för tandvårdens alla aktörer och branschorganisationer på ett cybermöte. Den enda dagordningspunkten är Corona.
I dag rapporterar Folkhälsomyndigheten att vi närmar oss 5 000 sjukdomsfall och 239 är avlidna till följd av viruset. Kurvan insjuknade per dag är den högsta för perioden, 445. Vilka siffror blir det i del 3?

Del 3 – 13 april
Cybermötet med tandvårdens aktörer; alltså Privattandläkarna, Folktandvården, Tandhygienisterna, Tandläkare egen verksamhet, Tjänstetandläkarna, Tandsköterskorna och Föreningen Svensk Dentalhandel gick bra.
Det var högt i tak och mötet präglades av en kollegial känsla, inte en konkurrerande. Vikten av att hålla ihop var påtaglig och problemen på marknaden diskuterades givetvis.
Det blir för lång text om jag ska gå in i detalj på allt som avhandlades på det timslånga samtal vi hade, men vi diskuterade bland annat hur vi ska komma igång med våra yrken efter pandemin. Om detta ska vi ha ett nytt möte om två veckor.
En sak som dock kom fram tydligt var att tandvårdsverksamheten kommer, om möjligt, vara öppen under sommarmånaderna.
Alla lider ekonomiskt just nu och jag är övertygad om att kreativitet är nyckeln till hur vi ska hantera det. Vad menar jag med det? Jo, när du inte arbetar med saker som ger ekonomisk vinning, så arbeta med det som frigör tid senare, och som kan ge ekonomisk vinning.
Hur tolkar vi de krisprogram som regeringen nu lägger fram och hur gör vi? Vilka blanketter ska fyllas i? Blir det hyresreduceringar och eventuella branschstöd? I vilken kategori hamnar tandteknik? Finns möjlighet till sänkningar av arbetsgivarkostnaderna?
Dessa frågor kommer hela tiden till oss, och som ni nog förstår har vi inte alla svaren, för uppgifterna förändras och uppdateras hela tiden.
Vi hänvisar till de myndigheter som hanterar respektive frågor, då all information kommer från dem.
Allt detta låter kanske lite luddigt, men efter alla dagars pressreleaser och regeringsutspel om stöd, så innebär det ju ändå inte att pengarna kommer in på kontot nu.
Man måste agera själv och följa utvecklingen för sitt eget bolag och sin egen situation.
Om tio dagar är det deadline för tidningen och i dag undrar jag vad jag då kommer att avsluta denna ledare med, allt förändras hela tiden. Det första dödsfallet i Covid-19 kom den 11 mars.
I dag handlar det om 1 000 dödsfall och närmare 12 000 bekräftade sjukdomsfall.

Del 4 – 22 april
Det är många telefonsamtal och mejl nu och många frågor är det. En fråga som stack ut ur mängden; ”När är detta över och pandemin borta?” Jag svarade att jag inte har något svar förstås.
Man upptäcker saker som inte så ofta sker, när jag gick förbi tandvårdshuset här i Trosa så hälsade jag på en tandläkare som höll på med att lägga om stentrappan till entrén.
Han sa att:” ja sådana här sysslor kan man ju i dagsläget göra själv”. Dagen efter går jag ned till Stadshotellet för att äta en utomhus-lunch och där på knä står ägaren och kyparen och oljar in trädäcket.
Efter samtal med Patrik Jonson som deltog i ett styrelsemöte med FEPPD så fick jag reda på att det givetvis är liknande, om inte än värre, tider på de europeiska labben.
Dessa får inte samma stöd som vi i Sverige och frågan blir, vad händer när det vänder?
Land efter land börjar nu att öppna upp något och frågan blir; vänder det lite i alla fall?
Den här tidningen får ni i brevlådan om cirka en vecka, hur ser det ut då? Jag hoppas att det har vänt ännu mer då. Kristallkulan är fortfarande ganska immig.
I dag noterar Folkhälsomyndigheten 15 322 sjukdomsfall och 1 765 avlidna.
Det här var inte den roligaste ledaren att skriva, men kanske dock så viktig att ta med sig historiskt.
När tar spåren efter coronapandemin slut?

Olle Sahlin, ordförande
Sveriges Tandteknikerförbund

Image