Att försöka förstå och försöka förmedla

Egentligen kan jag nästan ingenting om tandteknik och borde inte ha något att skriva om i en ledare i tandteknikernas eget husorgan Tandteknikern. Men kanske kan jag lite om annat, numera även hur man gör hemsidor.
För kanske har jag ändå lärt mig lite om världen efter 27 år som journalist. Det vi journalister är bäst på är ändå inte att vara bäst på allt utan att kunna lite om allting, som om tandteknik och hemsidor.
I vissa länder anses vi dock vara så livsfarliga att vi till och med fängslas och mördas och kallas för ”folkets fiender”, faktiskt till och med av vissa rörelser i Sverige.
74 journalister mördades förra året när de försökte göra sitt jobb, enligt organisationen Reportar utan gränser. Det är i och för sig färre än 2015 (101), men det finns många oroande tendenser.
Utvecklingen i vissa länder i Europa och i Europas omedelbara närhet har till exempel varit skrämmande de senaste åren. Journalisten Kim Walls tragiska öde i Danmark har dessutom aktualiserat farorna med att arbeta som journalist.

Det värsta är dock det hot och det hat som gror på sociala medier och som får genomslag även i det övriga samhället. Många hävdar på fullaste allvar att alla journalister hyser vissa specifika egenskaper eller politiska åsikter. Men vi är många och vi är stöpta i alla former och kommer i alla politiska färger, precis som tandtekniker och alla andra yrkesgrupper.
Vissa tror faktiskt att alla svenska journalister har kontakt med varandra och att vi träffas på möten och lägger upp strategier för hur vi ska lura våra läsare. Lite som häxor på Blåkulla.
Jag skulle kunna rabbla upp alla märkliga saker som sägs om journalister på sociala medier och alla hot vi utsätts för men jag ska bespara er eländet.
I förra veckan kom ytterligare en utredning som motsade alla fördomar om att journalister på något sätt skulle ”mörka” eller ”förvränga” sanningar. Precis som alla tidigare utredningar. Men myter och fördomar är inte lätta att slå hål på.
Dock kan nog de flesta svenskar skilja på fördomar, elakt skvaller och riktig journalistik och att demokrati utan fristående journalistik inte skulle vara mycket till demokrati. Det är inte för inte vi kallas för ”den tredje statsmakten”.

Som chefredaktör för Tandteknikern har jag ingen ambition att störta några regeringar eller ändra Europas politiska karta på något sätt. Jag tänker inte ens försöka och jag tror inte att risken att stryka med är så där vansinnigt stor, även om jag har fått mina fiskar varma ibland jag också.
Jag tror att för att bli en bra journalist krävs nog egentligen bara en enda egenskap, nyfikenhet. Det handlar om en vilja att försöka förstå komplexa och komplicerade sammanhang och att kunna förmedla dem på ett någorlunda begripligt sätt.
Kanske på samma sätt som en tandtekniker skapar en lösning på ett väldigt komplicerat tandtekniskt problem.
Kanske är det utmaningen som är den stora behållningen, både för mig och för alla tandtekniker.
Det kan handla om att sex gånger om året försöka hantera ett ämne jag knappt vet ett dyft om och att utifrån det skapa en tidning på 40 sidor.
Och att hoppas att det man försöker förmedla på något sätt faller i god jord hos mottagaren.

Vart vill jag nu komma med allt det här? Jo, för drygt ett år sedan bestämde vi oss på förbundet att skapa en helt ny hemsida.
Den gamla var helt enkelt för mossig, för svårbegriplig och svårnavigerad. Den digitala plattformen den vilade på gick knappt att uppdatera och informationen som fanns på sidan var svår att hitta.
Vi var helt enkelt tvungna att skapa en helt ny sida. Men för att kunna förmedla information till våra medlemmar på ett nytt och bra sätt var vi tvungna att förstå något själva först. Förstå vad våra medlemmar ville ha, vad som var viktigt och framför allt kanske, förstå hur man bygger en hemsida efter journalistiska principer.
Vara lite nyfikna helt enkelt.
Jag och Cecilia Karlsson gick i alla fall i gång med uppdraget att skapa förbundets nya hemsida, efter några snabbkurser i Word Press.

Med hjälp av en fantastisk lärare och uppbackning (tack Melker) har vi nu lyckats skapa någonting som vi är rätt nöjda med.
Tanken är att du på den nya hemsidan ska kunna hitta all information du behöver i ditt dagliga värv som tandtekniker.
Är det något som saknas hoppas vi att du snabbt som ögat hör av dig till oss och berättar vad du vill ha.
Om den nya hemsidan inte faller alla i smaken hoppas jag ändå att jag slipper några akuta mordhot. 🙂

Björn Hasselblad
chefredaktör Tandteknikern

 

Som journalist gäller det att försöka tänka utanför lådan.