Image

Nu ser vi framåt mot ett nytt år

Jaha då var det 2021, året som vi kanske längtade till, eller?
Vad ändras egentligen för att det blir ett nytt år?
Det är väl inte tolvslaget som förändrar världen, men ett hopp kan infinna sig förstås.
I skrivande stund har stora delar av världen börjat att vaccinera sig i stor skala och vi hoppas att pandemin snart försvinner och aldrig mer dyker upp igen. Nog om detta, nu ser vi framåt.

I detta nummer finns det mycket statistik, och det är bra så vi vet hur läget är. Nedgången syns inte riktigt i siffrorna för de speglar till största delen 2019 men även delar av 2020 finns med i branschanalysen.
Nästa år har vi svaret på hur pandemin egentligen slog mot våra företag. Vi har däremot redan nu klara siffror från Försäkringskassan, då det gäller besöksfrekvenser i tandvården. Det kan du läsa mer om på sidan 8.
Vi/ni måste ta hand om er. En av våra duktiga kollegor i landet har drabbats av stendammslunga och detta är tragiskt på alla sätt då hon är tvungen att sluta att göra det hon är så bra på.
Artikeln aktualiserar behovet av att se över de skyddsåtgärder som tandtekniker behöver och bör ta till sig. Vi kommer i Tandteknikern framöver att ha fler artiklar om hälsa på jobbet. Har du något som du tycker vi bör skriva om, tveka inte att höra av dig.
Är det bättre idag? När jag började i yrket så arbetade man med amalgam, kvicksilver och asbest.
Vilka farliga ämnen har vi idag? Hur är det egentligen med resinet till 3D-printern? Viktiga frågor är det som behöver lyftas.

För fyrtio år sedan satt jag i klassrummet med Christer och Pelle på Statens tandteknikerskola på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Alla dessa år som vi gemensamt har varit i branschen och alla de stunder som vi pratat tandteknik har kommit till en ände. Jag kommer att sakna er mycket på informationsmöten och på mässgolvet. Läs mer på sidan 20.
Vartannat år har vi i tidningen jämförelser av maskiner av olika former och i år startar vi med labbskannrar, vi har noterat att detta uppskattas stort av er läsare. Har ni förslag på andra jämförelser och information så hör av er till tandteknikern@dentallab.se.

Nu går vi rakt in i framtiden och alla ska med. Du som är anställd har nu möjligheten att bli medlem med en gratisperiod året ut, läs mer om detta på sidan 34.
På tal om framtid, GHP Specialisttandläkarna Tandteknik AB och hela kliniken har flyttat och byggt nytt, den artikeln hittar du på sidan 10.
Och så måste vi återkomma med information om det nya europiska regelverket (lag) MDR 2017/745 som vi alla måste följa efter den 26 maj 2021, den som blev uppskjuten från förra året. Ni hittar mer info på sidan 22 i tidningen.
Mycket text är det och alla kommer nog inte att läsa hela, men spar tidningen och läs lite då och då.
Vi kan inte understryka vikten av detta då sanktioner och viten kommer att utgå om man inte klarar en inspektion. Verktyget för att följa regelverket är Struktur.

Olle Sahlin
Ordförande Sveriges Tandteknikerförbund

Image