Framtiden är vad vi gör den till

En del av mitt jobb som chefredaktör för tidningen Tandteknikern handlar om att åka runt och träffa medlemmar, göra reportage om deras labb och lyssna på vad de har att säga om branschen som sådan och om livet i allmänhet. Till det här numret hamnade jag i Skövde.
Sammanräknat har jag kanske gjort drygt ett femtiotal nedslag ”i verkligheten” på många platser i Sverige under de tio år jag har varit chefredaktör.

Jag har träffat väldigt många tandtekniker genom åren och det jag har upptäckt är att problemen som tandtekniker brottas med är likartade nästan oavsett vem man besöker. Det kan vara allt ifrån lönenivåer till upphandlingar, logistik eller problem med den nya tekniken.
Däremot är ingen tandtekniker den andra lik. Jag har stött på alla sorter, mestadels av den goda typen. Nästan alla jag har mött brinner för sitt jobb, sina kunder och för att hålla en så hög kvalitet på det de tillverkar som det bara går.
Som i alla yrken finns det naturligtvis avarter, men de fallen är ytterst sällsynta. Det som däremot är väldigt fascinerande är den stora ödmjukhet som många tandtekniker besitter, nästan så att det ibland slår över till blyghet och ett ”men inte ska väl jag”.
Hur det funkar i en prispressad bransch med många konkurrenter är nog jag inte man att bedöma, men ibland skulle det kanske behövas några tandtekniker som tog för sig lite mer och krävde mer plats.

Jag är ständigt på jakt efter nya labb att besöka (hör av er om ni är intresserade) och får ibland lite lustiga svar på mina förfrågningar.
Det här svaret dök upp nyligen i min brevlåda:
”Hej! Tack, men vi är ytterst olämpliga. Tjuriga och ovilliga. Sen vill vi inte städa labbet heller.”
Vet inte om jag ska sortera in det svaret under blyghet, karghet, ovilja att städa eller bara en slags torr tandteknikerhumor. 🙂
Just tjuriga, egensinniga och envisa är väl också egenskaper jag har stött på under mina landsomfattande turnéer. Kanske en nödvändig egenskap i en bransch som handlar mycket om perfektion och tålamod.

Under det senaste pandemiåret har det inte blivit mycket till mänskliga kontakter, varken för mig, för tandtekniker eller för någon annan människa heller.
Nu öppnar sig världen igen. I november är det dags för Riksstämman och Lab Day.
Johan Sjöholm har med hjälp av Riksstämmenämnden gjort ett fantastiskt jobb med att skapa en hel dag om tandteknik under Riksstämman och Swedental. Läs mer på sidan 13.
Den 19 november har ni chansen att lyssna på fantastiska föreläsningar och möta era tandteknikerkollegor i Stockholm.
Ta chansen och anmäl er direkt.
Länk till anmälan finns på vår
hemsida: www.dentallab.se

Nu när vi gör lite av en omstart efter pandemin är det kanske värt att fråga sig vart branschen är på väg? Just nu känns det väl mest som om framtiden är vad vi gör den till.
Kanske är sammanslagningar av labb och större tandvårdskedjor en naturlig utveckling. Skaraborgs Dentallab i Skövde är en sammanslagning av fyra labb under Nordentics paraply. Det kan du läsa mer om på sidan 14.
Vi har även sammanställt statistik från Försäkringskassan för de senaste två åren. På grund av pandemin har graferna blivit lite av en berg- och dalbana, men kanske går det ändå att utläsa en riktning och hur mycket av vårdskulden som ännu återstår innan vi är tillbaka i gamla gängor. Det kan du läsa mer om på sidan 8.

När det handlar om framtiden för branschen så är naturligtvis utbildningarna en viktig del.
Sara Almqvist och Daniel Granath på tandteknikerutbildningen i Umeå har skrivit sitt examensarbete om mekaniska egenskaper hos material för bettskenor. En sammanfattning kan ni läsa på sidan 24 och hela examensarbetet kan ni även läsa på vår hemsida www.dentallab.se
Vill ni veta mer om vad framtiden har i sitt sköte ska ni naturligtvis vara med på Lab Day i Stockholm den 19 november.
Vi ses där!

Björn Hasselblad
Chefredaktör Tandteknikern

Image