Upphandling är som ett arrangerat äktenskap

Om det är något som genom alla år varit ett gemensamt gnäll-ämne oss tekniker emellan så är det just offentliga upphandlingar av tandteknik.
Ett upphandlingsavtal är som att gifta sig lite med tandläkarna i en region någonstans utan att ens ha träffat dem!
Det börjar inte med någon romantisk dejt, utan allt har arrangerats med familjens förnuftiga överhuvud (upphand­larna) på ekonomiavdelningen. Kärlek kan, för all del, uppstå då och då, även i arrangerade äktenskap. När jag valde tandteknikeryrket så var det ju inte denna typ av byråkrati jag hade tänkt mig.
Jag vill bli utvald av en tandläkare för att det jag gör är så bra och därigenom kostnadseffektivt för båda parter. Personkemi, humor och gemensam arbetsglädje är tungt vägande faktorer som helt kommer i skuggan av prislappen.
Alla miljövinsterna med lokal­producerad tandteknik skall vi bara inte tala om, den väger väldigt lätt om det går att skaffa prylar från ett lågprisland.
Vad gör ni i förbundet åt saken, egentligen (den klassiska frågan)? Jo, en hel del faktiskt. Jag känner mig glad när jag ser hur Tandteknikerförbundet genom åren tagit tag i viktiga frågor som detta med upphandling till exempel.

I många år har ett av våra uppsatta mål varit att tandteknik skall undantas från kravet på upphandling. Frågan har stötts och blötts ur alla tänkbara aspekter. Vi har haft en intensiv dialog med de högsta beslutsfattarna, både i Sverige och EU, som fått saken belyst från vårt håll.
Det har ibland sett hoppfullt ut men vi har kunnat konstatera att vi nått vägs ände. Upphandlingskravet kommer att bestå under överskådlig tid.
Var det då dags att ge upp? Nej nu tar vi nya tag och ställer frågan: Hur ser en bra upphandling ut? Vem är bättre på att svara på den frågan än du och jag som svettats över Excel-ark och mystiska formulär?
Ingen upphandling är lik den andra. Varje region uppfinner hjulet igen varje gång, ibland blir det (faktiskt) till och med ganska runt.

Gång på gång får vi dock se skrivningar som är oavsiktligt skratt-retande. Samma pris för en krona oavsett material och utförande. Ett pris inklusive allt, där vi som tekniker vet att det finns bättre alternativ som på grund av detta aldrig kommer ifråga.
Vi kan få frågan om vi erbjuder mjuka bettskenor i varmpolymerisat och liknande icke existerande produkter. Inte så sällan görs onödiga misstag av upphandlarna, som leder till överprövningar med långa tider av avtalslöshet och stora kostnader både för skattebetalarna och labben.
Det finns inte heller någon standardiserad benämning av de olika tandtekniska produkter som efterfrågas.

Det händer att det kommer upphandlingar som är riktigt bra utformade och är väl genomtänkta. Man tänker: Äntligen har upphandlarna tänkt till. Men det som är sanning i en region tycks vara endast ett dåligt skämt i annan region.
Man prövar sig fram på egen hand men upphandlarna kunde faktiskt behöva lite hjälp från oss i sitt arbete.
Därför har vi i förbundsstyrelsen fått en ide: Låt oss göra en lista med råd från oss tandtekniker till upphandlare runt om i Sverige.
Vi i styrelsen har nu börjat det arbetet genom att lista sådant vi själva kommer att tänka på. För att göra det riktigt bra så behövs även dina tankar och erfarenheter.
Ta kontakt med förbundet eller någon i styrelsen. Då kan vi som förbund göra något genomgripande för att lyfta fram de verkligt tandtekniska synpunkterna utan att det blir misstänkliggjort som ett försök att gynna ett labb framför ett annat.
Det gäller inte bara offentlig sektor. Varje kontakt man tar med en tandläkare är egentligen en liten upphandling, även på den privata marknaden.

Om man inser det så kan man faktiskt uppskatta lite ordning och reda på upphandlandet även där. Större tandvårdsföretag bjuder då och då in leverantörer till något som påminner om offentliga upphandlingar.
Även för dessa företag kan vår blivande upphandlingshandbok komma väl till pass. Att vinna en upphandling känns alltid väldigt löftesrikt men det behövs mer för att det skall hetta till ”äktenskapet”.
Mitt råd till dig som nygift är: Börja dejta.

Torbjörn Åkesson, styrelseledamot
Sveriges Tandteknikerförbund

 
 
Image