Necla startade upprop mot höjda avgifter


Vem är du som har startat uppropet?
– Jag heter Necla Uzun, egen företagare, kvinna och dessutom invandrare. Gift och har 3 pojkar i åldern 5-10 år, det vill säga van vid fullt ös och motgångar. Bodel Sjöholm har stöttat mig och varit på min sida sen dag ett. Vi har bollat olika frågor och kommit fram till gemensamma åtgärder. Jag har dessutom varit i kontakt med många otroligt hjälpsamma människor i branschen. Speciellt tack till alla på våra universitet.

Vad fick dig att starta uppropet?
– Läkemedelsverket gjorde en höjning på cirka 1 400 procent på sin registreringsavgift. Jag ville veta vad pengarna skulle gå till. När jag räknade fick jag det inte att gå ihop. Det finns inte fler än 400 registrerade labb i Sverige och vi bedriver en väldigt kostsam verksamhet med stora initialkostnader. Dessutom är vi ett av få yrken som inte får dra moms när vi köper något. De tandtekniska labben blir färre för varje år som går, priserna sänks och det är dåliga löner.
– Då majoriteten av labben i Sverige är små är det väldigt viktigt att vi får göra våra röster hörda.

Vad har du fått för respons?
– De flesta är folk i den dentala sfären och de har varit väldigt positiva och sagt vad de tycker. Många höll med mig om dessa orimliga avgifter som ska betalas till Läkemedelsverket. Detta ledde till att jag startade namninsamlingen, där nu många har skrivit på.

Hur många har skrivit under uppropet så här långt?
– Just nu har 326 skrivit på och jag hoppas på att vi blir ännu fler.

Hur har du tänkt att gå vidare?
– Jag har varit i kontakt, och är fortsatt i kontakt med, socialdepartementet och Läkemedelsverket. Vi skrev ett brev till Läkemedelsverket samt bifogade namninsamlingen som de på socialdepartementet speciellt bad om. Vi fick besked om att de skulle se över registreringsavgifterna på nytt.
– Nu inväntar vi ett svar från dem innan vi går vidare med andra punkter som vi vill ha ändring på. Jag vill tacka alla som har skrivit på namninsamlingen. Tillsammans kan vi stå emot all orättvisa inom yrket.

Björn Hasselblad

Fotnot: På Läkemedelsverkets hemsida står det: ”Totalt bedöms allmänna arbetsuppgifter kräva 43 FTE (heltidsanställda) och en total kostnad på 76,2 mkr. Drygt hälften av dessa arbetsuppgifter bedöms lämpliga att finansiera med avgifter. Detta är genomförbart om Läkemedelsverket får behålla den nivå av statlig finansiering som för arbetet med de nuvarande direktiven.”

Länk till upproret:
https://www.skrivunder.com/nej_till_1400_hojning_med_en_avgift_pa_30_000_krtill_lakemedelsverket?fbclid=IwAR2ZD9bPBojhKK7_MI4PVCwD2MTU0jTR3obrAdA7nu0nHoSFW54ov5zQf1I

Rulla till toppen